Peste 13 mii de persoane au avut nevoie de asistență medicală urgentă, în ultima săptămână

În perioada 10 – 16 iulie curent, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 13595 solicitări, inclusiv 2048 la copii. După acordarea primului ajutor medical la etapa de prespital, 5596 pacienți, dintre care 4413 adulți și 1183 copii au fost transportați la spitalele din țară.

Pe parcursul săptămânii, Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru pacienții cu următoarele motive: 2669 urgențe cardiovasculare, dintre care 58 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1951 patologii neurologice, dintre care 198 cu accidente vasculare cerebrale și 1302 boli respiratorii, inclusiv 710 infecții respiratorii virale acute.

În această perioadă, 1406 cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 48 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 67 persoane, printre care 19 copii. Ulterior, 52 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești.

În acest weekend, echipele de asistență medicală urgentă au asistat două nașteri în condiții de prespital. Primul caz a fost înregistrat sâmbătă, 15 iulie în raionul Șoldănești. Nașterea s-a declanșat spontan în timpul transportării, în ambulanță. Datorită intervenției echipei AMU, femeia a adus pe lume un băiețel sănătos.

Al II-lea caz s-a întâmplat în raionul Cantemir, la data de 16 iulie. Gravida era la a V-a sarcină și avea deja contracții frecvente. Datorită echipei AMU, femeia a adus pe lume un băiețel sănătos cu scorul Apgar de 8 puncte. Menționăm faptul că după acordarea asistenței medicale urgente, lăuzele și nou-născuții au fost transportați la spital pentru îngrijiri corespunzătoare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata