Peste 30.000 de lei – amenda pentru falsificarea testului la Covid-19

Responsabilii din cadrul Poliției de Frontieră au emis luni, 19 aprilie, un comunicat de presă prin care anunță că, pe parcursul săptămânii precedente, angajații instituției au identificat, la frontieră, 62 de teste COVID-19 falsificate. În context, angajații Poliției de Frontieră susțin că falsificarea testului COVID-19 se pedepsește cu amendă de până la 32.500 de lei sau cu până la doi ani de pușcărie.

Potrivit notei emise, cazurile au fost consemnate în punctele de trecere a frontierei Palanca, Aeroportul Chișinău, Leușeni și Sculeni. Documentați penal au fost atât cetățeni moldoveni, cât și cetățeni străini. Conform prevederilor legale, aceste persoane riscă sancțiuni penale: amendă de până la 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani.

Deși nu se conștientizează pericolul pe care-l prezintă virusul de tip Covid–19, în continuare falsificarea testelor rămâne o tentație pentru mulți cetățeni, care fie și-au planificat o călătorie peste hotarele țării, fie că revin din străinătate.  S-au intensificat aceste ilegalități odată cu impunerea în perioada pandemică a unor măsuri antiCOVID mai aspre, atât de Republica Moldova cât și de alte state. Și, pentru a fi scutiți de autoizolare sau de a li se permite intrarea în alte țări, unde este obligatorie prezentarea testelor, mulți din cetățeni apelează la falsificarea documentelor.  Mai mult că urmările acestei ilegalități sunt grave, într-o mare măsură favorizează creșterea riscului de răspândire a infecției de tip Covid-19”, se menționează în comunicat.

Numărul total de teste Covid-19 cu semne de falsificare, care au fost depistate la trecerea frontierei de stat, se ridică la 270 de acte. Acestea au fost identificate în cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei.

Anterior, premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat că, în ultima perioadă, se atestă o majorare a cazurilor de falsificare a testelor COVID-19 la intrarea în țară. Totodată, au început să fie depistate și cazuri de falsificare a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata