Peste 5 mii de laptopuri noi vor ajunge în școlile din R. Moldova

În peste 900 de instituții de învățământ general din țară vor fi distribuite în perioada următoare 5020 de laptopuri. Echipamentele au fost achiziționate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Laptopurile vor fi utilizate în procesul educațional și vor înlocui tehnica învechită din școlile primare, gimnazii și licee. La selectarea instituțiilor beneficiare s-a ținut cont de numărul de elevi din instituție și raportul „unități de tehnică nouă per elev”. Numărul de laptopuri care vor ajunge în instituții variază între 3 și 24 de  unități.

„Prin această dotare, modernizăm tehnica de calcul din școli. Sunt sigur că accesul la echipamente moderne le va permite profesorilor să organizeze lecții mult mai interactive, iar elevii vor avea acces la mai multe resurse de învățare și informare. Vom continua să investim în dotarea și modernizarea școlilor ca să asigurăm condiții optime de învățare și activitate”, a afirmat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. 

În anul curent, MEC a mai oferit școlilor 1480 de laptopuri, achiziționate cu suportul proiectului PRIM și UNICEF, 340 de computere donate de Coreea de Sud și 2174 de tablete, oferite de Coreea de Sud, China și  Israel.

În total, instituțiile de învățământ general din țară dispuneau, la data de 1 august curent, de 49250 de unități de tehnică de calcul (computere, laptopuri și tablete).

În cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, aprobat de Guvern în iunie 2023, prin grantul oferit de Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), se vor aloca mijloacele financiare în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru modernizarea infrastructurii, transformarea digitală a mediilor de învățare în aproximativ 200 de școli, dar și pentru formarea competențelor digitale ale cadrelor didactice.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata