PG: „Procurorul General interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală pe numele lui Stoianoglo”

Procuratura generală anunță că pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz, privind dosarului lui Alexandr Stoianoglo, prin ordonanța Procurorului general interimar, a fost format un grup din procurori de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtună.

Înțelegem că schimbările în Procuratură sunt așteptate de către societate și se dorește implementarea lor cât mai rapidă, totodată, aceste schimbări trebuie să fie însoțite de obligația de a respecta legislația în vigoare.
Până în prezent, în Republica Moldova nu au mai existat precedente de începere a urmăririi penale în privința unui Procuror General în exercițiu, ceea ce evident determină multiple percepții confuze ale evenimentelor care au loc.
În același timp, conform regulilor unui proces judiciar contradictoriu, fiecare din părțile participante în prezentul proces penal susțin, că sunt deținătorii adevărului și corectitudinii.
Considerăm necesar de a informa publicul, că în conformitate cu prevederile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală, urmărirea penală în privința Procurorului General a fost pornită, de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor.  Totodată, având în vedere complexitatea și rezonanța socială a cazului , pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz, prin ordonanța Procurorului General a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor.
În același timp, dorim să menționăm, că în raport cu această cauză penală și în virtutea competențelor care îi sunt atribuite de lege, Procurorul General interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale.
În contextul celor menționate, în ceea ce privește evoluția acestei cauzei penale, comunicarea cu publicul va fi realizată de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care conduce activitatea grupului de urmărire penală”, se arată în comunicat.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata