Popescu: „Guvernul discută, dar nu a decis dacă acceptă arme letale NATO”

Aflat în vizită la Praga, ministrul moldovean de externe a vorbit într-un interviu, pentru Europa Liberă, despre discuțiile din guvern privind dotarea mai bună a armatei. Guvernul moldovean poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare a Moldovei, dar nu a luat încă o decizie, spune Popescu.

(Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe)

„Noi, în Moldova, înțelegem că trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a ne asigura securitatea proprie. Așa că există o discuție în interiorul țării despre pașii următori, cum să ne adaptăm la un mediu geopolitic mult mai amenințător, dar nu discutăm în termeni concreți, la această fază, despre furnizări de arme letale. Când guvernul va lua o decizie, va comunica tuturor ce planuri își face”.

A fost prima sa declarație pe această temă, după oferta făcută cu o aproape o săptămână în urmă de șefa diplomației britanice Liz Truss, care a spus că Marea Britanie vrea să înarmeze Moldova „la standarde NATO” pentru a descuraja o invazie rusească și poartă discuții în acest sens cu alte țări aliate.

La Moscova, un ministru adjunct de externe, Andrei Rudenko, a spus că Rusia nu este atât surprinsă de declarația Marii Britanii, ci curioasă să vadă reacția Chișinăului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata