Premierul, despre negocierile cu UE: „Avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfârșitul lui iunie”

Prim-ministrul Dorin Recean susține că autoritățile de la Chișinău au ca obiectiv să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii iunie. O declarație în acest sens a fost făcută la conferința de presă susținută după cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE, care a avut loc ieri la Bruxelles.

„Avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfârșitul lunii iunie. În același timp, și Comisia, și statele membre au nevoie să se pregătească. Cu alte cuvinte, nu există o dată, dar există un obiectiv”, a precizat premierul fiind întrebat despre data de 25 iunie, vehiculată în presă.

La rândul său, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a menționat că există cel puțin încă un subiect care trebuie abordat și care încă nu a fost soluționat. Oficialul s-a referit la reforma justiției, inclusiv desemnarea procurorului general, „pentru ca sistemul de justiție să fie independent, imparțial, profesionist, responsabil și mai ales de încredere”.

„Am primit asigurări din partea Guvernului că se va face, ceea ce este de făcut. Acum, dacă se va face înainte de 25 iunie sau nu, nu cred că eu vă pot răspunde la această întrebare. Comisia a făcut toate propunerile pentru ca Consiliul să ia decizia respectivă și să convoace prima conferință interguvernamentală – prima etapă formală a negocierilor. Dacă Consiliul va fi gata înainte de această dată și dacă putem convoca această conferință interguvernamentală, rămâne de văzut. Sigur că ar fi mai ușor să atingem obiectivul, dacă toate sarcinile ar fi realizate”, a mai spus Olivér Várhelyi.

Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc marți la Bruxelles. S-a discutat evoluția relațiilor cu UE prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea negocierilor de aderare. De asemenea, a fost semnat  Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare Republica Moldova-UE și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata