Decizia de achitare a lui Vlad Filat în dosarul „spălării banilor”, contestată de procurori

Procuratura Anticorupție a contestat sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai, prin care fostul premier Vlad Filat a fost achitat. Acuzatorii cer la Curtea de Apel Chișinău casarea hotărârii instanței de fond și recunoașterea vinovăției ex-premierului în dosarul de spălare de bani, transmite IPN.

În recursul său, procurorii cer ca fostului premier să-i fie stabilită o pedeapsă de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor. Potrivit lor, această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică.

Procuratura Anticorupție remarcă discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta. Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale.

„În analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PA, instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare logică pentru aceste concluzii divergente. Astfel, în opinia acuzatorilor de stat, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii. Totodată, procurorii susțin că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării.

Potrivit învinuirii, în 2013, Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei „dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. Fostul demnitar ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru PLDM.

În 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Dosarul a fost deschis în 2015, în urma denunțului oligarhului Ilan Șor. Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în timpul ședinței Parlamentului și arestat ulterior.

În vara anului 2019, instanța i-a scurtat termenul de detenție din cauza condițiilor proaste din penitenciar. În decembrie 2019, Filat a fost eliberat condiționat.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata