Premierul maghiar spune că aderarea Ucrainei la UE „nu coincide cu interesele naţionale ale Ungariei”

Aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naţionale ale Ungariei în acest moment. Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să încheie un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, iar sprijinirea ţării ar trebui rezolvată într-un mod transparent, în afara bugetului UE, a declarat prim-ministrul ungar, Viktor Orban, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!”, de la postul de radio Kossuth, conform MTI, citată de News.ro.

 

Viktor Orban recomandă ca la următoarea întâlnire a liderilor UE, care va avea loc peste două săptămâni, să nu fie luată nicio decizie cu privire la negocierea aderării Ucrainei la UE. Potrivit premierului maghiar, este o greşeală faptul că cei din Comisia Europeană insistă ca premierii să includă acest subiect pe ordinea de zi. „Acest subiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi, iar Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că faptul că întâlnirea a fost prost pregătită este responsabilitatea sa. Comisia a propus să începem negocierile privind aderarea Ucrainei, însă acest lucru nu coincide cu interesele multor state membre şi cu siguranţă nu coincide cu cele ale Ungariei, iar noi suntem într-o situaţie suficient de bună pentru a şi avea curajul să spunem asta, indiferent de cât de multă presiune se pune pe noi”, a spus prim-ministrul ungar.

 

Pregătirea nu înseamnă că „întocmesc un document pe care toată lumea îl citeşte”, ci înseamnă să negocieze cu toată lumea, să analizeze interesele fiecăruia şi să le armonizeze, a specificat Orban, adăugând că, dacă au reuşit să le armonizeze şi există şanse pentru un acord, atunci să facă o propunere. Viktor Orban a indicat că în privinţa chestiunii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană se poate prevedea că nu va exista un acord pe acest subiect, iar astfel, unitatea europeană ar avea de suferit. Unitatea poate fi protejată prin neincluderea pe ordinea de zi a problemelor asupra cărora nu există un acord, a adăugat.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata