Presa din Canada cere autorităților să acționeze împotriva Facebook după decizia acesteia de a bloca știrile pe platformă

Organizațiile de presă din Canada au cerut, marți, autorității de reglementare antitrust să acționeze împotriva Meta, organizația care controlează Facebook,  după decizia acesteia de a bloca toate știrile de pe platformele sale. Ele acuză compania mamă a Facebook că abuzează de poziția sa dominantă în piață, relatează Reuters.

Meta a început, de săptămâna trecută, să blocheze ştirile de pe platformele sale, Facebook şi Instagram, pentru toţi utilizatorii din Canada, ca răspuns la o lege care impune giganţilor internetului să plătească pentru articole de ştiri.

Legea privind ştirile online din Canada, parte a unei tendinţe globale de a face firmele de tehnologie să plătească pentru ştiri, a fosr promulgată în iunie, dar nu a intrat încă în vigoare.

Guvernul finalizează reguli care ar impune platformelor să împartă unele venituri din publicitate, atunci când legea va fi implementată până la sfârşitul acestui an.

Prin decizia sa de a bloca conţinutul de ştiri de pe platformele sale digitale, Meta încearcă să afecteze capacitatea organizaţiilor de ştiri canadiene de a concura eficient pe pieţele de publicare de ştiri şi de publicitate online”, au declarat organizațiile într-o cerere depusă la Agenția de Concurenţă din Canada.

Cererea a fost depusă de News Media Canada şi Asociaţia Canadiană a Radiodifuzorilor, împreună cu radiodifuzorul public CBC/Radio-Canada şi solicită agenției să investigheze Meta şi să o împiedice să blocheze ştirile.

„Comportamentul anticoncurenţial al Meta, care a atras atenţia autorităţilor de reglementare din întreaga lume, îi va consolida poziţia deja dominantă în publicitate şi distribuţia pe reţelele sociale şi va afecta jurnalismul canadian”, au spus reclamanţii într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al Meta a făcut referire la o declaraţie emisă săptămâna trecută, în care compania spunea că legea canadiană se bazează pe „premisa incorectă că Meta beneficiază în mod nedrept de conţinutul de ştiri distribuit pe platformele noastre”.

Meta susține că utilizatorii nu vin pe platforma sa pentru ştiri şi că forţarea companiei să plătească pentru conţinutul partajat pe platformele sale este nesustenabilă pentru afacerea sa. Guvernul canadian a transmis că compania nu are nicio obligaţie în temeiul legii în acest moment şi a acuzat Meta că refuză să ia parte la discuţii în timp ce regulile finale sunt în curs de elaborare.

Organizațiile media din Canada au cerut o reglementare mai strictă a giganţilor internetului pentru a permite companiilor de ştiri să recupereze pierderile financiare suferite în anii în care Facebook şi Google, deţinută de Alphabet, au câştigat o cotă mai mare pe piaţa de publicitate online.

Google a mai transmis că va bloca ştirile din Canada până la intrarea în vigoare a regulilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata