Președintele Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a unui judecător care a examinat dosare de rezonanță, inclusiv cel al lui Vlad Filat

Președintele Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcție a judecătorului, Serghei Lazari. Magistratul a examinat mai multe dosare de rezonanță, inclusiv al lui Vlad Filat.

Decizia de a-l elibera din funcție pe magistrat a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe 26 ianuarie după ce au fost constatate în cazul acestuia mai multe abateri disciplinare.

Potrivit Anticoruptie.md, judecătorul Serghei Lazari a ajuns în atenția publicului după ce a emis mai multe sentințe discutabile în mai multe dosare de rezonanță. El a făcut parte din completul de judecători care au examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat și, în iunie 2016, au dictat sentința de condamnare la nouă ani de închisoare. Totodată, instanța i-a aplicat lui Filat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cții publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea.

De asemenea, Lazari este magistratul care, după un proces ce a durat șase ani, în aprilie 2016, l-a achitat pe Iacob Gumeniță, ex-vicecomisar al municipiul Chișinău, demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan. Hotărârea nu a fost publicată însă pe portalul instanțelor de judecată, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Iacob Gumeniță era judecat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, atunci când cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis. În presă au apărut anterior și imagini în care Gumeniță lovea în tinerii răniți care zăceau pe jos în Piața Marii Adunări Naționale. Procesul de judecată de la Judecătoria Buiucani s-a desfășurat cu ușile închise.

Lazari este judecătorul care „l-a scăpat” de închisoare pe Iurie Chirinciuc, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, aplicându-i o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare, dar cu suspendare. Magistratul de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău l-a salvat de penitenciar și pe ex-viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Prin sentința dictată de Serghei Lazari în dosarul de corupție în care era vizat, acesta s-a ales doar cu o amendă de 37.500 de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata