Președinția insistă pe menţinerea lui Stoianoglo la șefia procuraturii

Președinția Republicii Moldova, în frunte cu Maia Sandu, insistă pe menținerea lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale.

Secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu, a solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Chişinău să respingă recursul lui Serghei Perju, fost candidat la funcţia de procuror general, care a contestat decretul lui Igor Dodon privind numirea în funcţie a lui Stoianoglo. Solicitarea se regăseşte într-o referinţă semnată de Spânu.

Potrivit portalului Anticorupție.md, secretarul Aparatului Președintelui consideră cererea de recurs neîntemeiată şi pasibilă de a fi respinsă pe motiv că „a fost depusă în afara termenului legal prevăzut de lege”. Un alt argument invocat de Spânu este că cererea de recurs „nu cuprinde argumente referitoare la ilegalitatea sau netemeinicia încheierii contestate, exprimând numai nemulţumirea recurentului faţă de soluţia adoptată de instanţa de fond”.

Amintim că, în octombrie 2019, Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general. O săptămână mai târziu, ex-ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat că anulează rezultatele concursului.

În aceeași zi, Guvernul de atunci, în frunte cu Maia Sandu, și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Asumarea răspunderii a servit drept motiv pentru PSRM să înainteze moțiune de cenzură, votată de deputații socialiști și democrați.

În noiembrie, 2019, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata