Prețul petrolului își continuă scăderea, în timp ce Franța și Germania pregătesc pachete de subvenționare a carburanților

Prețurile petrolului și-a continuat luni dimineață scăderea pe care o înregistrase duminică. Contractele futures pentru petrolul european brent au scăzut luni până la 109 dolari pe baril, față de un vârful de peste 130 de de dolari pe baril atins săptămâna trecută, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul brent au scăzut cu 3,05 dolari sau 2,7%, la 109,62 dolari pe baril, luni.

Contractele futures pe pentrolul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 3,10 dolari sau 2,8%, până la 106,23 dolari pe baril.

Duminică, contractele futures pentru petrolul brent au scăzut cu 1,82 dolari adică1,6%, până la 110,85 dolari pe baril.

Invazia rusă din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, a tulburat piețele energetice la nivel global. Cotațiile Brent au scăzut săptămâna trecută cu 4,8% după ce a atins 139,13 dolari pe baril pe 7 martie.

De asemenea, țițeiul american a înregistrat o scădere săptămânală de 5,7% după ce a atins un maxim de 130,50 dolari pe baril tot în data de 7 martie. Ambele contracte au atins ultima dată acele vârfuri de preț în 2008.

Rezerva Federală a SUA ar putea lua o decizie de majorare a dobânzilor în această săptămână, ceea ce ar pune o presiune suplimentară pe scăderea prețului petrolului. Comitetul Federal pentru Piața Deschisă din SUA se întrunește în perioada 15-16 martie pentru a decide dacă crește sau nu ratele dobânzilor.

„Conflictul dintre Rusia și Ucraina este foarte fluid, iar piața va fi sensibilă la evoluțiile pe acest front. Sugestiile conform cărora părțile ar putea fi dispuse să negocieze este probabil să influențeze oarecum prețurile”, a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare a mărfurilor la ING.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata