Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 3,8%, în iunie

Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 3,8% în iunie 2023, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă au scăzut cu 0,6% faţă de mai, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 


Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 0,88% în iunie, faţă de mai 2023, dar a crescut cu 6,31% în comparaţie cu luna iunie a anului trecut.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în iunie faţă de mai, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,24% iar, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se constată o scădere de 1,87%.

Pe marile grupe industriale, în iunie 2023 faţă de iunie 2022, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de uz curent (12,38%), industria energetică (+2,90%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,23%), industria bunurilor de capital (+6,97%), în timp ce industria bunurilor intermediare a înregistrat o scădere de 2,65%.

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 24,10%; distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+20,72%), în timp ce industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 1,85%, iar industria extractivă de 27,75%.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata