Problema gazelor: Gavrilița trimite o solicitare Parlamentului

Premierul Natalia Gavrilița a adresat o solicitarea către Parlament să examineze „în regim de urgență” proiectul legii de modificare a bugetului de stat, ca să fie posibilă achitarea a 1,4 miliarde de lei din buget pentru Gazprom pentru datoriile curente la gazul natural consumat în octombrie și jumătate a lunii noiembrie.

Legea urmează să fie votată în a doua lectură și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi.

Ieri, Spânu spunea că Moldova va achita datoria pentru consumul curent față de Gazprom printr-un șir de concesionări. Potrivit lui Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, spre compania Enercocom va fi cesionată datoria Termocom către Moldovagaz, în valoare de 1,4 miliarde de lei, iar Energocom va achita acești bani, primiți din bugetul de stat, către Moldovagaz, care se va răsplăti cu Gazprom.

(Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale)

„Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom. Vorbim  despre 1,4 miliarde de lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom”.

Totuși, Spânu spunea că știa de datorie din timp, doar că, spune el, autoritățile mai au nevoie să facă câțiva pași tehnici.

 (Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale)

„Nu este adevărat. Nu am spus că nu am știut despre această datorie. Nu am știut despre această notificare, care a venit abia aseară. În momentul în care am fost telefonat, știam că notificarea a ajuns la Moldovagaz”.

Spânu va trimite o scrisoare oficială către Gazprom pentru a informa despre pașii care urmează a fi întreprinși de Guvern pentru remedierea situației.

Gazprom anunța alaltăieri că intenționează să sisteze livrarea de gaze naturale în Moldova, în decurs de 48 ore, din motiv că nu sunt achitate plățile în termenul stabilit, a declarat secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al Gazprom.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata