Produsele agricole moldovenești vor putea fi exportate fără taxe în Marea Britanie

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a eliminat toate taxele de import și contingentele tarifare pentru șapte produse agricole originare din Republica Moldova.

Facilitățile vor fi valabile pentru o perioadă inițială de 12 luni și se vor aplica în cazul exporturilor de produse precum roșii, usturoi, struguri de masă, mere, prune, suc de struguri și cireșe.

„Acordul semnat în luna mai de către Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, și secretarul de stat al Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Vadim Gumene, intră în vigoare astăzi pentru o perioadă inițială de 12 luni. Acest lucru va oferi întreprinderilor moldovenești mai multe oportunități pentru a-și spori exporturile de produse precum roșii, usturoi, struguri de masă, mere, prune, suc de struguri și cireșe”, a precizat Ambasada britanică.

Potrivit sursei citate, „Regatul Unit continuă să sprijine ferm R. Moldova și să facă tot posibilul pentru a susține populația, Moldova fiind a doua cea mai afectată țară de invazia ilegală a Rusiei în Ucraina”.

La sfârșitul lunii mai, la Chișinău au fost semnate Acordurile de amendare a Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Modificările la Acord prevăd eliminarea unilaterală și temporară, pentru o perioadă inițială de 12 luni, a contingentelor tarifare la importul produsele agricole originare din Moldova pe piața britanică și eliminarea temporară a prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în document.

În anul trecut, Marea Britanie s-a plasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 0,98% din valoarea comerțului total.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata