Reacția MAEIE la declarațiile Moscovei privind colaborarea Chișinăului cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării al Republicii Moldova (MAEIE) a calificat joi drept „false și calomnioase” ultimele declarații ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia o apropiere a Chișinăului de NATO ar însemna pierderea suvernității de către Republica Moldova, potrivit cotidianului Ziarul Național din Chișinău, relatează Agerpres.

Într-un comunicat, MAEIE subliniază că tocmai Rusia este cea care nu respectă Constituția Republicii Moldova și menține ilegal trupe militare pe teritoriul acesteia în Transnistria.

„Relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independentă a republicii noastre. Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru”, se menționează în comunicat.

În același timp, „menționăm că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă autoizolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu acele organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii și securității în republica noastră”, mai afirmă diplomația de la Chișinău.

MAEIE amintește că, la Summitul NATO de la Vilnius din 11 iulie, Alianța nord-atlantică și-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independența și respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă și de a-și decide viitorul fără ingerințe din exterior.

„În aceeași ordine de idei, sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv alineatul (2) care precizează că Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, ori anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol”, încheie comunicatul MAEIE.

Autoritățile Republicii Moldova ar trebui să conștientizeze că apropierea țării de NATO duce la o pierdere totală a suveranității, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenția oficială de presă rusă TASS.

„Să sperăm că clasa politică moldoveană este conștientă totuși de faptul că apropierea (Republicii Moldova) de NATO nu numai că nu aduce un plus de securitate, ci dimpotrivă duce la o pierdere totală a suveranității”, a declarat Zaharova într-o conferință de presă.

Rusia și-a exprimat în repetate rânduri poziția față de „politica provocatoare de continuare a extinderii NATO, în special a atragerii Republicii Moldova în Alianță, în pofida statutului ei de neutralitate înscris în Constituția sa”, a afirmat ea.

„Observăm o creștere consecventă a interacțiunii între forțele prooccidentale de la Chișinău și structurile euroatlantice contrar intereselor naționale și fără a ține cont de opiniile propriilor cetățeni”, a adăugat ea, afirmând că peste 60% dintre cetățenii moldoveni se opun apartenenței țării lor la NATO.

„Evident că poporul moldovean, în mod tradițional prietenos cu Rusia, spre deosebire de actualii lor lideri, este pe deplin conștient de natura agresivă a blocului nord-atlantic și înțelege că situația din Ucraina vecină a fost provocată în mare măsură de încercările iresponsabile de extindere a Alianței”, a subliniat Zaharova.

„Este puțin probabil ca populația Republicii Moldova să dorească ca aceasta să devină – sub pretextul implementării diverselor formate de parteneriat – un alt teren de încercare de confruntări geopolitice”, a concluzionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata