Recolta de grâu, suficientă pentru aprovizionarea țării

Deoarece ploile din ultimele săptămâni au redresat pe alocuri situația, autoritățile estimează pentru acest an o recoltă de grâu de 600 de mii de tone, una suficientă pentru a asigura necesarul Moldovei. Asigurarea a fost făcută de către ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul unei emisiuni de la radio Sputnik Moldova.

„ Dacă anul trecut, am avut o recoltă de un milion 100 de mii tone de grâu de toamnă, anul acesta, până la ploi ne orientam la o roadă globală de 350-400 de mii de tone de grâu. Acum ne gândim la o roagă de 600 de mii de tone sau chiar poate mai mult. Luând în considerație că pentru asigurarea securității alimentare avem nevoie de aproximativ 350 de mii de tone de grâu, inclusiv vreo 90 de mii de tone necesare pentru semințe. Dacă vom strânge 600 de mii de tone, așa cum prognozăm, securitatea alimentară a țării va fi asigurată pe deplin.”

În context, ministrul a ținut să menționeze că în condițiile date nu trebuie să ne facem griji nici în ceea ce privește o eventuală creștere a prețurilor.

„ Da, va rămâne mai puțin grâu pentru export, dar pentru necesarul intern noi vom avea grâu suficient. Ceea ce înseamnă că nici prețurile la făină și produsele de panificație nu vor fi afectate.”

Amintim că în acest an, pe întreg teritoriul țării, au fost însămânțate aproximativ 415 mii de hectare cu culturi de toamnă, 317 dintre acestea cu grâu. Astfel, odată ce seceta din iarnă și din primăvară a afectat aceste culturi, cea mai mare problemă fiind atestată în partea de Sud a Moldovei, unde au fost afectate chiar și până la 80-90% din suprafețe, Ministerul Agriculturii a elaborat un Plan de acțiuni cu propuneri concrete de atenuare a consecințelor calamităților naturale și susținere a agenților economici din sector.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata