Referendumul republican va putea fi organizat odată cu alegerile parlamentare și prezidențiale

Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost propus de deputata PAS, Veronica Roșca, la proiectul de lege de modificare a Codului Electoral. Inițiativa legislativă a fost adoptată de Parlament în lectură finală, transmite IPN.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea PAS, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an.

Autorii propun ajustarea noțiunilor din Codul Electoral care se referă la agitația electorală și Registrul funcționarilor electorali. Mai sunt propuse măsuri pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice. Totodată, în privința aplicabilității prevederilor Codului electoral privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale, autorii menționează că este necesară efectuarea unei distincții sub aspectul criteriilor care determină organizarea acestora.

Recent, președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum în cadrul căruia cetățenii să se pronunțe asupra opțiunii de aderare a țării la Uniunea Europeană. Acest exercițiu electoral ar putea avea loc, cel mai probabil, concomitent cu alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului viitor. Anterior, mai mulți actori politici au solicitat organizarea referendumurilor privind direcția de dezvoltare a Republicii Moldova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata