Reforma Justiției în Moldova. Aplică partenerii externi duble standarde? Jurist: La noi reforma asta e pentru a cerși bani

Stanislav Pavlovschi, ex-judecător CtEDO, s-a arătat nemulțumit de cum decurge reforma justiției în Republica Moldova și a declarat cu regret că guvernările de la Chișinău spun că fac această reformă, doar pentru a mai scoate niște bani din partenerii europeni.

„La mine în general s-a format o impresie, că la noi se folosește această sintagmă, reforma juridică, doar cu un singur scop, scoaterea unor noi sume de bani din partenerii noștri externi. (…) Cu mai mulți ani în urmă când discutam cu ei, când ne vedeau începeau să râdă și să spună: Ce, iar ați venit după bani pentru reforma justiției?”, a declarat juristul în cadrul emisiunii Morari.live.

Pavlovschi a mai adăugat că în pofida unor percepții, partenerii de dezvoltare nu se implică direct în actul justiției și nu este corect ca să-i facem pe ei de vină pentru eșecul reformelor.

„Ei ne-au dat bani, ne-au dat experți. În rest, localnicii trebuie să facă toate reformele.”, a accentuat fostul judecător CtEDO.

Pe de altă parte, fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, a atras atenția că dacă pe timpul guvernării lui Plahotniuc se întâmpla ceva, nu atât de grav precum a fost cazul lui Stoianoglo, atunci imediat se auzeau declarații tari din partea la Ambasadori și chiar de la Bruxelles.

„Dacă pe timpul lui Plahotniuc se întâmpla ceva, nici nu atât de grav precum a fost cazul lui Stoianoglo, erau declarații de la Ambasade și chiar de la Bruxelles peste câteva minute. (…) Haideți să nu ne ascundem după deget, este vorba despre atitudini fundamental diferite.”, a declarat Eșanu.

Ex-viceministrul Eșanu a spus că șansa Republicii Moldova de a schimba fundamental lucrurile în justiție a fost în anul 2010, dar s-a eșuat atunci pentru că partenerii de dezvoltare au început să tolereze „așii din mânecă” a guvernanților din acea perioadă.

„Ideea era nobilă, să fie păstrată guvernarea pro-europeană, iar asta a fost calea spre eșec. Acum situația se repetă practic la indigo.”, a punctat Eșanu.

Stanislav Pavlovschi a atras atenția că societatea percepe greșit lucrurile și că nu este treaba partenerilor ca să influențeze guvernările. Mai mult, acesta a explicat că la fel de greșit este și că oamenii din Moldova așteaptă ca cineva să vină la noi și să facă reforme.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata