Republica Moldova vrea să devină membră a Uniunii Europene. Maia Sandu: „Am prefera mai devreme, decât mai târziu”

Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană, iar fosta republică sovietică a spus Rusiei că aceasta este alegerea ei, a declarat marți președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru Reuters.

Comentariile ei într-un interviu acordat Reuters au fost cele mai clare remarci publice ale ei cu privire la cursul pro-occidental al Republicii Moldova. De când Moldova a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, politicienii pro-ruși și pro-UE au concurat pentru control.

„Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”, a spus Sandu, care a evitat referințele clare la orientarea țării de la câștigarea puterii la sfârșitul anului 2020, având în vedere dependența Moldovei de gazul rusesc. Ne-ar plăcea să ajungem acolo mai devreme decât mai târziu”, a spus ea în interviul la un hotel din Bruxelles.

Întrebată dacă Rusia va permite Moldovei – care se află între Ucraina și România, stat membru al UE – să adere la Uniunea Europeană, Sandu a spus că le-a spus oficialilor ruși că modelul blocului de 27 de țări este cel pentru țara ei.

Ucraina acuză Rusia că încearcă să-și controleze propriile ambiții occidentale. Moscova neagă acest lucru.

„Vom insista că este alegerea noastră (de a adera la UE) și ne-am dori ca alte țări să respecte această alegere”, a spus ea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata