Retragerea votului pentru Domnica Manole și numirea lui Lupașcu în calitate de judecător, constestate la Curtea Constituțională

Hotărârile Parlamentului, adoptate de deputații PSRM-Șor și Pentru Moldova, la sfârșitul săptămânii trecute, privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului din 16 august, 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale (CCM), precum și hotărârea de numire a unui alt magistrat – Boris Lupașcu, au fost contestate astăzi la CCM de către Platforma DA.

Potrivit deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, prin acțiunea de vineri, 23 aprilie, a deputaților majorității parlamentare se încearcă a o pedepsi pe Domnica Manole pentru decizia sa și a colegilor săi, fapt inadmisibil de către legislația națională.

Deputatul a menționat că la 23 aprilie, majoritatea parlamentară, făcând abuz de poziția dominantă din Parlament a recurs la mai multe încălcări ale Constituției, motivându-și hotărârile exclusiv politic, fără a medita asupra consecințelor negative ale acestor abuzuri și fără a fi inclus subiectele amintite în sesizare în ordinea de zi a ședinței plenului.

În sesizare se spune că, astfel s-a intervenit asupra independenței și inamovibilității judecătorilor constituționali, fără a se ține cont de prevederile legale, precum și de reglementările ce nu-i permit Parlamentului să adopte asemenea tipuri de acte. Acuzațiile de neconstituționalitate se referă și la procesul de examinare și adoptare a actului, cât și la însuși obiectul reglementărilor ce au fost votate.

Dinu Plîngău, autorul sesizării, acuză încălcarea principiului legalității, care spune că nicio lege și niciun act juridic, care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică. De asemenea, deputatul a menționat că după depunerea sesizărilor de astăzi, Andrei Năstase, președintele Platformei DA va depune un denunț la procuratură privind investigarea acțiunilor majorității parlamentare din 23 aprilie.

Amintim că, vineri, 23 aprilie curent, PSRM-Șor-Pentru Moldova au aprobat două hotărâri de Parlament prin care practic au demis-o pe Domnica Manole din funcția de judecătoare a Curții Constituționale, lucru care nu este posibil, conform Constituției și normelor legale și au numit un nou magistrat la CCM.

Sursa: Realitatea.md

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata