România, lovită și ea de valul de scumpiri: „Renunțăm la mâncare sau nu ne mai ducem la doctor”

România este lovită de cea mai mare inflație din ultimii 20 ani, potrivit Institutului Național de Statistică. Scumpirile au atins un nivel record. Gazele costă aproape dublu față de primăvara trecută și au creat un efect de domino. Cea mai ieftină motorină costă acum peste 33 de lei moldovenești, cu 36% mai mult decât în urmă cu un an. Românii care au veniturile mai mici povestesc că au tăiat din cheltuielile cu mâncarea, circulă cu transportul în comun sau renunță la vacanțe.

Olimpia a lucrat o viață întreagă ca gestionară. Acum are o pensie de 6000 de lei și încearcă din răsputeri să facă față cheltuielilor și utilităților.

„Deci nu putem să ne mai odihnim că nu știm ce gaze, ce facturi, ce lumină, nu știm dacă putem să plătim. Și atunci o să renunțăm la mâncare sau nu ne mai ducem la doctor, că și acolo ne costă bani”.

În aceeași situație este și Florica. Povestește că a renunțat în a-și mai cumpăra haine, așa că banii pe care îi cheltuia pe articole vestimentare preferă să îi dea pe medicamente sau alimente.

„Cele mai mari scumpiri au fost la cartofi și fructe! Pieptul de pui a ajuns la 26 de lei! Anul trecut erau mult, mult mai ieftine erau în jur de 12-13 lei. Dacă a ajuns un litru de ulei să coste 12-13 lei aici, în Economat”.

În țara vecină, cel mai mult s-au scumpit cartofii, uleiul alimentar, mălaiul, pâinea, făina și ouăle. Asta în timp ce gazul s-a scumpit semnificativ, aproape și-a dublat valoarea. Pe același trend sunt și carburanții, cât și energia termică.

Situația este complicată peste tot în lume. Statele Unite înregistrează cea mai mare rată a inflației din ultimii 40 de ani, iar în Uniune sunt cele mai mari scumpiri de când există euro, de peste 7%, în medie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata