Rusia va echipa noile submarine nucleare cu rachete hipersonice

Rusia este în proces de echipare a noilor sale submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a anunţat şeful celui mai mare constructor de nave rus pentru agenţia de presă de stat RIA, într-un interviu publicat luni şi citat de Reuters.

„Submarinele nucleare multifuncţionale ale proiectului Iasen-M vor fi echipate în mod obişnuit cu sistemul de rachete Zircon (Ţircon, în rusă n.r.)”, a declarat Aleksei Rahmanov, directorul executiv al OSK (Corporaţia Unită de Construcţii de Nave, United Shipbuilding Corporation – USC), pentru RIA.

„Lucrările în această direcţie sunt deja în curs”, a precizat el.

Submarinele din clasa Iasen, cunoscute şi sub numele de Proiect 885M, sunt cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică ca parte a unui program de a moderniza armata şi flota.

Rachetele hipersonice Zircon de pe mare au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât a sunetului, făcând dificilă apărarea împotriva lor, notează Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat la începutul acestui an că Rusia ar începe livrările în masă de rachete Zircon ca parte a
eforturile ţării de a-şi spori forţele nucleare.

Fregata multifuncţională rusă Amiral Gorşkov, care şi-a testat capacităţile de atac în vestul Oceanului Atlantic la începutul acestui an, a fost deja echipată cu rachete Zircon

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata