Rușii și ucrainenii urmează să aibă noi discuții la Istanbul, la începutul săptămânii

Războiul din Ucraina a provocat deja fuga a aproape 4 milioane de oameni, potrivit ONU, care estimează, de asemenea, că puțin peste 1.000 de civili au fost uciși. Primăria din Mariupol susține că atacurile rusești au făcut deja peste 2.000 de victime civile în orașul asediat.

În acest context, rușii și ucrainenii urmează să aibă noi discuții la Istanbul, la începutul săptămânii. Turcia a primit deja miniștrii de externe ai celor două țări pe 10 martie, fără ca acest lucru să ducă la progrese concrete.

Înaintea discuțiilor, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a vorbit cu jurnaliștii ruși online, indicând că este gata să discute despre statutul Donbassului, despre neutralitatea Ucrainei și despre garanțiile de securitate.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Punctul de garanții de securitate este important pentru ambele țări, pentru Ucraina și pentru Rusia. Înțeleg perfect asta. Acest punct trebuie discutat și este luat în considerare cu atenție.”

Kremlinul a mai spus că, în ultimele zile, acum își concentrează eforturile asupra regiunii Donbass, controlată parțial de separatiștii pro-ruși.

În timp ce situația umanitară este încă considerată catastrofală în Mariupol, oficialii rebeli din autoproclamatul guvern din Donețk susțin că au instalat corturi la est de oraș pentru a-i găzdui pe cei evacuați. Ucraina a acuzat Rusia că a strămutat cu forța mii de civili din acest port strategic din Marea Azov, devastat de bombardamentele rusești, ceea ce Rusia neagă.

La rândul său, Finlanda a anunțat închiderea liniei de cale ferată care leagă Helskinki de Sankt Petersburg, invocând sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei. A fost unul dintre ultimele care au permis rușilor să se alăture unei țări din Uniunea Europeană. Cei care doresc să călătorească în Finlanda o pot face oricând cu mașina sau cu autobuzul.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata