Schemele de tratament pentru mai multe maladii au fost îmbunătățite

 Persoanele care au scleroză multiplă, mielopatie sau encefalopatie mixtă cronică vor beneficia începând din 1 august 2023, de asistență medicală oferită în baza unor scheme actualizate de tratament cu medicamente compensate.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, schemele au fost revizuite ținând cont de protocoalele clinice naționale, standardele medicale și ghidurile internaționale de tratament. Astfel, au fost introduse medicamente noi, mai eficiente, care acoperă un spectru larg de simptome caracteristice bolii, precum durere, anxietate, depresie, devieri de mers etc. Totodată, au fost excluse medicamente care oferă un răspuns terapeutic nesemnificativ cu un raport dintre cost și eficiență nejustificat în tratamentul maladiilor sus-menționate.

Prin urmare, pentru tratarea sclerozei multiple au fost incluse șase denumiri comune internaționale (DCI) de medicamente din grupa antidepresantelor și anticonvulsivelor în durere cronică. Totodată, au fost excluse alte opt DCI din preparatele vasodilatatoare periferice, nootrope și vitamine.

Tratamentul episodic al mielopatiei a fost completat cu șase denumiri comune internaționale de medicamente, în același timp, din tratament au fost eliminate două: dipyridamolum și neostigminum. De asemenea, în tratamentul episodic al maladiei cerebrovasculare encefalopatie mixtă cronică au fost incluse patru medicamente și excluse alte două.

Modul de administrare a preparatelor și durata de tratament vor fi indicate în mod individual de către medicul de familie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata