Sergiu Țopa, tânărul care combină arta cu medicina

Arta este una dintre puținele metode prin care omul poate lăsa o urmă frumoasă pe pământ. O spune eroul acestui reportaj, Sergiu Țopa, un pictor tânăr din Chișinău, care a ales să imprime o urmă cu ajutorul libertății prin definiție. Și nu o face pur și simplu, ci într-un stil unic în lume, unul care reprezintă o combinație dintre suprarealism, cubism, nuar și minimalism siluetic.

(Sergiu Țopa, pictor)

„Aceată pasiune vine din copilărie. Mereu mi-a plăcut să pictez, să-mi redau gâdnurile, emoțiile cu ajutorul pensulei. Și chiar m-am regăsit în artă și îmi place mult ceea ce fac. Pe parcursul anilor am abordat diferite tehnici în artă, dar m-am regăsit într-o tehnică combinată de suprarealism, de cubism, de minimalism siluetică, toate într-o tehnică alb-negru. Asta m-a ajutat să descoper o nouă abordare a portretismului.”

Pentru a face un astfel de portrete, artistul își studiază atent subiecții, care de cele mai multe ori sunt diferite personalități din Moldova sau din străinătate.

(Sergiu Țopa, pictor)

 „Sunt niște portrete personalizate care conțin o mulțime de simboluri ce au o valoare deosebită pentru persoana care este pictată. La realizarea unui tablou mă axez mult pe trecutul, prezentul și chiar uneori pe viitorul subiecților. Arta mea a fost apreciată de mai multe personalități naționale și internaționale, printre care: Eugen Doga, Pavel Volea, BUG Mafia, Carla’s Dreams, Antonia, Irina Rimeș, Thomas Anderson.”

Faptul că sunt apreciat pe bune, lucrările sale aflându-se în casele multor oameni care au motivat generații întregi, este cea mai importantă răsplată, spune artistul, care, deși cumva surprinzător, combină arta cu doctoria, activând ca paramedic în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

(Sergiu Țopa, pictor)

 „Activitatea mea în medicină m-a ajutat mult să descoper o latură ascunsă. Omul se manifestă diferit în situații de stres și dureri proprii sau chiar grija față de persoana dragă. Fiind prezent la așa situații mi-am îmbogățit mult experiența de viață, prin istoriile pacienților.”

Menționăm că lucrările lui Sergiu Țopa au fost deja expuse în cadrul unor expoziții de la Chișinău și Londra, iar în prezent artistul se gândește să-și reorganizeze curând o prezentare și la Alba Iulia, acolo unde ar fi trebuit deja să ajungă, dar planurile i-au fost date peste cap din cauza pandemiei de COVID-19.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata