Și Bulgaria va avea alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a anunțat, miercuri, că vor fi organizate alegeri anticipate în 11 iulie, deoarece a eșuat și a treia încercare de a foma un guvern de către partidele care s-au clasat primele la alegerile din 4 aprilie.

Partidul Socialist Bulgar a anunțat că nu va încerca să formeze un guvern, după eșecul atât al partidului GERB, al actualului premier Borisov, dar și al partidului anti-sistem ITN, de a forma un guvern, scrie digi24.ro.

Marea surpriză a alegerilor parlamentare din Bulgaria din 4 aprilie, a fost partidul anti-sistem „Există un Astfel de Popor” (ITN), condus de o vedetă TV și care s-a plasat pe locul al doilea, depășind Partidul Socialist Bulgar. ITN a obținut 51 de mandate, iar socialiștii 43.

GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea. Partidul GERB, care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice.

Cele două formaţiuni au obținut 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri al Bulgariei. Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi a obținut 30 de mandate, Bulgaria Democrată – 27 de mandate şi „Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali – afară!” – 14 mandate.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata