Slusari, despre convocarea CSS de către Maia Sandu pe subiectul concesionării Aeroportului: „Nu s-a schimbat nimic”

„Pentru ce s-a convocat Consiliul Suprem de Securitate? Să recomande executarea recomandărilor precedente? Asta este tot ce are de spus guvernarea societății pe cazul furtului unui obiectiv strategic? Am așteptat declarația doamnei Sandu despre mersul procesului de reziliere a contractului de concesiune, care se află în continuare în gestiunea grupării criminale în frunte cu oligarhul rus Goncearenco, partenerul lui Plahotniuc și al lui Șor”, se întreabă retoric Alexandru Slusari, fost vicepreședinte al Parlamentului, într-o postare pe Facebook, după convocarea, de către Maia Sandu, a Consiliului Suprem de Securtitate, la sfârșitul săptămânii trecute”.

 

„Am rămas perplex – cum până în prezent nu este calculat prejudiciul cauzat de Avia Invest? Încă în februarie 2021 Igor Munteanu, șeful comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului, a transmis la CSS și Procuratura Generală calculele prejudiciului, efectuate de auditori independenți, care se cifrează în miliarde de lei. În plus, în 2020, Curtea de Conturi a desfășurat un audit la Aeroport și a prezentat cifrele prejudiciului. Ce fac „Ministerul Economiei și Agenția Proprietății Publice? La fel, am așteptat informația despre ancheta penală pe organizarea așa zisului concurs de concesionare a Aeroportului. Tot prejudiciul statului a început de atunci, de când în mod fraudulos Valeriu Lazăr a promovat, iar Iurii Leancă a semnat, contrar legislației, Hotărârea Guvernului privind concursul închis de concesionare a Aeroportului și păstrarea taxei de 9 euro per pasager. Mai mult de doi ani acest dosar este murat la Procuratură. Au trecut 2 luni din data schimbării Procurorului general, dar din păcate așa și n-am auzit ce se întâmplă cu ancheta pe acest caz de mare rezonanță”, a adăugat Slusari.

În cadrul ședinței de ieri a Consiliului Suprem de Securitate, membrii instituției i-au audiat pe reprezentanții instituțiilor publice, în a căror competență este să verifice situația privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. În special, s-a discutat despre nivelul de îndeplinire a recomandărilor făcute la ultima ședință a CSS pe acest subiect, în februarie 2021. Printre recomandările făcute de CSS este finalizarea procesului de evaluare a prejudiciului cauzat de acțiunile concertate de preluare de la stat a Aeroportului. De asemenea, s-a recomandat ca securitatea acestui obiect strategic, care este o poarta de intrare în țară, implicit securitatea cetățenilor care apelează la serviciile Aeroportului, să fie asigurate de instituții ce nu depind financiar de concesionari.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata