Sondaj/ Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, doar trei partide ar accede-n Legislativul de la Chișinău

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Moldovei, doar trei partide ar accede-n Legislativul de la Chișinău, arată datele ultimul sondaj efectuat în acest sens, la comanda iData.

Așadar, din totalul celor deciși, cei mai mulți ar vota pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cu 20,8%, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate, cu 19,4% din voturile respondenților, și Partidul Șor, cu 16,7%.

Platforma DA, condusă de Dinu Plîngău ar obține 2,9%, iar Partidul Mișcarea Alternativa Națională, formațiune lansată recent de Ion Ceban – 2,3%, în timp ce celelalte partide politice de la noi ar aduna sub 1,2%.

Sursa: iData

Astfel, BeCS ar avea 37 de mandate, PAS – 34, iar Partidul Șor – 30 de aleși ai poporului.

Sursa: iData

 

La capitolul privind personalitate politică în care moldovenii au cea mai mare încredere, în topul preferințelor se regăsește, Președintele R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, iar pe locul trei este în continuare, Ilan Șor.

Sursa: iData

 

Totodată, în opinia respondenților, Maia Sandu, Ilan Șor, precum și Igor Dodon au fost cei mai activi politicieni în ultimele 30 de zile.

Sursa: iData

 

Moldovenii au mai fost rugați să răspundă la întrebarea privind personalitatea politică de opoziției care ar putea mai multă populație, în eventualitatea unor proteste mari.

Astfel, 22% dintre participanții la acest studiu susțin că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, este politicianul care ar scoate în stradă cei mai mulți oameni pentru a protesta. El este urmat de ex-Președintele țării, Igor Dodon, iar topul este încheiat de primarul capitalei, Ion Ceban.

Sursa: iData

Precizăm că, sondajul a fost realizat în luna septembrie, iar la studiu au participat 1012 persoane, cu o marjă de eroare de +/-3%.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata