Șor, condamnat de prima instanță la 7,5 ani de pușcărie: „Ca să învingem corupția avem nevoie de judecători aleși de cetățeni”

Singura soluție de a stârpi corupția este introducerea, pe lângă instanțele de judecată, a curților cu jurați și alegerea directă a judecătorilor, procurorilor și a șefilor inspectoratelor raionale de poliție. De această părere este liderul Partidului Șor, Ilan Șor, care a explicat, într-un live pe Facebook, că această reformă cardinală reprezintă este un punct-cheie în programul politic Partidului „Șor”, care va fi pus în aplicare imediat ce va ajunge la guvernare, notează Unimedia.

 

„Procurorii, judecătorii și comisarii raionali trebuie să fie aleși de cetățeni. Oamenii trebuie să-i voteze pe cei în care au încredere. Acesta este primul obiectiv. Al doilea obiectiv este să le asigurăm procurorilor, magistraților, polițiștilor salarii mari, astfel încât să nu vrea să-și piardă slujba”, a declarat Șor.

În opinia lui, reforma justiției, în felul în care s-a făcut până acum, are zero efect. De asemenea, Ilan Șor consideră ar mai fi necesar ca, pe lângă judecătorii, să fie instituite curți cu jurați, după modelul aplicat în Statele Unite ale Americii.

„Atât timp cât nu vom avea curți cu jurați, astfel încât cetățenii simpli, din diferite regiuni, de diferite profesii, care nu se cunosc între ei, să se poată pronunța asupra vinovăției celui judecat, nu vom învinge corupția din sistemul de justiție”, și-a manifestat convingerea Ilan Șor.

În context, liderul Partidului „Șor” a menționat licitațiile privind reabilitarea drumurilor și alte proiecte finanțate de stat și din bugetele locale sunt un generator de corupție. Potrivit lui, această sarcină trebui să revină întreprinderilor municipale, raionale sau de stat, nu companiilor private. În acest sens, Ilan Șor a adus exemplul Orheiului, unde a fost creată o întreprindere care se ocupă cu reparația și construcția străzilor. Aceasta le permite autorităților locale să fie sigure de calitatea lucrărilor și să economisească până la 30% din banii bugetari.

„Corupția este cea mai mare problemă pentru oricare țară. Și vom deveni un stat prosper doar atunci când vom considera corupția rușine națională”, a conchis Ilan Șor.

Dosarul lui Ilan Șor, cel în care este acuzat de corupție și spălare de bani, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare, este încă pe rol, după numeroase ședințe de judecată amânate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata