Spînu: „Moldovagaz examinează opțiunea majorării tarifelor la gazul natural pentru consumatorii finali”

Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a confirmat faptul că Moldovagaz examinează opțiunea majorării tarifelor la gazul natural pentru consumatorii finali.

Suntem în continuare într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie sau decembrie. Ea se va încheia când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv. În noiembrie prețul de piața al gazului a fost de $1104 pentru mia de m3. Moldova a plătit cu 56% mai puțin: $456. În decembrie prețul de piață a fost $986, Moldova a plătit $450 per mia de m3, cu 54% mai puțin.

În luna ianuarie prețul mediu de piață este de $1359 per mia de m3, prețul pentru Moldova e de $646, sau cu 52% mai ieftin decât prețul bursier.

Un simplu calcul ne arată că economiile Moldovei au fost de peste 300 de mln de dolari sau aprox 6 mlrd de lei, o sumă enormă pentru bugetul țării. Am văzut reacțiile oamenilor la venirea facturilor și le înțelegem. MoldovaGaz trebuie să găsească soluții pentru achitarea curentă a gazelor – avansul din ianuarie. Se face plata pentru decembrie. Din informațiile pe care le am, MoldovaGaz va achita integral consumul de gaz pentru decembrie până la sfârșitul săptămânii. Va începe și achitarea avansului pentru ianuarie. Rog MoldovaGaz să informeze periodic despre situația referitor la plăți. MoldovaGaz analizează opțiunea de a crește și mai mult tariful la gaz. În același timp, Guvernul analizează opțiunea de susținere suplimentară pentru cetățeni”, a declarat Spînu în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata