Prețul petrolului crește din cauza situației din Kazahstan

Prețurile mondiale ale petrolului au crescut marți dimineață, în timp ce investitorii rămân îngrijorați de întreruperile exporturilor sale din Kazahstan, potrivit datelor comerciale.
În această dimineață, prețul futures pentru țițeiul Brent crește cu 0,43%, la 81,22 dolari pe baril, contractele futures din februarie pentru WTI – cu 0,63%, până la 78,73 dolari, relatează ria.ru.

Potrivit The Wall Street Journal, creșterea prețului petrolului este cauzată acum de preocupările legate de întreruperile livrărilor sale din Kazahstan.

Protestele în masă din Kazahstan au început în primele zile ale anului – locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau din vestul țării s-au opus unei creșteri de două ori a prețurilor la gazul lichefiat. Ulterior, protestele s-au extins și în alte orașe, inclusiv în Almaty.

Petrolul din Kazahstan este produs în principal în vestul țării, în Marea Caspică. Și sistemul de conducte de petrol al Consorțiului Caspian Pipeline (CPC) este cea mai mare rută pentru transportul petrolului din regiunea Caspică către piețele mondiale. Conducta principală cu o lungime de 1,5 mii de kilometri conectează câmpurile din Kazahstanul de Vest cu coasta rusă a Mării Negre.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata