Studiu: Fiecare al treilea tânăr vrea să plece din Moldova

Aproape o treime din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani își doresc să părăsească Moldova în următoarele 3 luni, arată datele unui studiu efectuat de către CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDS) „Viitorul”.

Tinerii de 18-29 de ani sunt cei care vor să plece cel mai mult peste hotare. Apoi urmează cei de vârsta 30-44 de ani. „În privința tinerilor situația cum a fost una extrem de tristă, așa și a rămas – extrem de tristă. Practic fiecare al treilea tânăr spune că vrea să plece peste hotare și decizia lui timp de cinci ani nu s-a schimbat. Tinerii, cum spuneai acum cinci ani că vor să plece, exact așa spun și acum. Este cel mai stabil grup care nici de cum nu vede soluția existenței aici în Moldova”, afirmă economistul Veaceslav Ioniță.

Totodată, există o diferență între dorința de a pleca peste hotare în funcție de traiul respondentului. 13,2% din populația de la orașe este expusă dorinței de a părăsi Moldova și 17% – a celor care trăiesc la sate. „Migrația de bază, care are loc la noi, este din contul celor care trăiesc la sate. Ca rezultat, avem o depopulare puternică a zonelor rurale”, a mai spus expertul în politici economice.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata