Sturza: „Dacă Maia Sandu va reuși, moldovenii vor trebui să se lase de deprinderi – să nu fure, să nu mintă și să muncească”

Fostul premier al Republicii Moldova la sfârșitul anilor 90, Ion Sturza, a scris o postare pe o rețea socială, unde a detaliat felul în care președintele Maia Sandu a ajuns la un succes mare în politica internațională, chiar dacă acest lucru, spune el, i-a reușit mai puțin la București, pentru că mulți încă „rămân ancorați la Nobil-ul lui Plahotniuc”.

„Dacă Maia Sandu va reuși, moldovenii de azi vor fi scoși din „pepeni”. Vor trebui să se lase de tabieturi și deprinderi – să nu fure, să nu înșele, să nu… Să muncească, să compătimească, să fie competitivi, să… Lucruri greu de închipuit astăzi! Maia Sandu nu și-a dorit să facă „politică mare”! „Vai, of, ce bine ar fi să plec pe munte. M-am saturat. Nu mai am puteri”. A fost forțată să facă acest pas impusă de „fenomenul Maia Sandu”. Fenomen care de mult nu-i mai aparține.
Mi-o amintesc acum ceva ani, când venea la București pentru o conferință obscură sau la vecinii mei de la o ambasadă europeană. Timidă și aparent fără de vlagă, cu un rucsac mare în spate unde își stoca „ideile” – calculatorul. Nimeni din „oficiali” nu dorea să se întâlnească cu această doamnă. Toți erau „ancorați” la nobilul lui Plaha. E mai iubită astăzi de Bucureștiul „oficial”? Nu. De ce ar fi? Este cel mai admirat lider străin în România. Dacă ar participa la alegerile prezidențiale, ar câștiga detașat. Dar asta la ei, românii din țară. În Moldova, lucrurile se pot schimba rapid. Am întrebat-o în ce măsură contează pentru ea ratingul, popularitatea. Răspunsul a fost: „Doar în măsura ca să-mi pot duce misiunea până la capăt. Misiunea de a scăpa Moldova de corupție”.
Paradoxal, dar Maia Sandu nu are o ideologie, viziuni geostrategice, teorii politice. Maia Sandu are un credo – Moldova ca să scape de sărăcie și să se dezvolte, trebuie să învingă corupția. Toate instrumentele sunt binevenite. În acest sens, Maia Sandu este o „populistă” romantică și cu viziuni egalitariste. Dacă mă întrebați pe mine, este o misiune imposibilă”, a scris Ion Sturza.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata