Summit-ul Biden-Putin: Acțiuni concrete va trebui să mai așteptăm

Președintele american Joe Biden se întoarce acasă după un turneu european intens. Săptămâna sa de lucru a început cu summitul G7 și s-a încheiat cu mult așteptata întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, la Geneva. Adevărat, dintre rezultatele vizibile, președinții au reușit să ajungă doar la acorduri privind întoarcerea ambasadorilor în capitalele celor două țări, spun experții. Criticii spun că au existat o lipsă de progrese în probleme precum conflictul ucrainean, soarta lui Alexei Navalny și atacurile cibernetice asupra facilităților din Statele Unite.

Biden însuși nu este de acord cu această evaluare a rezultatului negocierilor.

(Joe Biden, președintele SUA)

„Era important să ne întâlnim personal pentru a evita posibilele greșeli, distorsiuni ale ceea ce am vrut să transmit. Am clarificat că nu vom tolera încercările de a ne încălca suveranitatea democratică sau de a ne destabiliza alegerile democratice. Le vom răspunde. Principalul lucru pe care i-am spus președintelui Putin este că trebuie să dezvoltăm reguli de bază pe care le vom respecta cu toții”.

La rândul său, liderul rus a numit conversația de la Geneva „constructivă”.

(Vladimir Putin, președintele Rusiei)

„Evaluare generală. Cred că nu a existat ostilitate. Dimpotrivă, întâlnirea noastră a avut loc, desigur, într-o manieră principială. Desigur, în multe puncte evaluările noastre diferă. Dar, în opinia mea, ambele părți au demonstrat o dorință să ne înțelegem reciproc și să căutăm modalități de convergență a pozițiilor”.

Întrebat despre opoziția rusă și apelurile sale la demonstrații, Putin a reamintit revoltele din Statele Unite în urma asasinării de către un ofițer de poliție a unui afro-american, George Floyd.

Summitul Rusia-SUA a durat patru ore. Liderii au remarcat perspectivele de îmbunătățire a relațiilor dintre cele două țări. În ceea ce privește rezultatele concrete, va trebui să așteptăm, a spus Biden. După părerea sa, de la trei la șase luni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata