Tigrul platanului a invadat parcurile și în acest an. ANSA vine cu recomandări

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi, 19 iulie, despre un dăunător care a invadat parcurile și în acest an „tigrul platanului”.

Odată cu temperaturile ridicate și uscate de vară, în parcurile și plantațiile verzi din orașe se atestă, tot mai des, tigrul platanului. O insectă ce provoacă disconfort cetățenilor, din cauza înțepăturii destul de neplăcute. În acest context, ANSA vine cu unele precizări și recomandări, pentru diminuarea consecințelor apariției acestei insecte.

„Tigrul platanului, denumită științific și Corythucha ciliata, este o ploșniță din familia Tingidae, absolut invazivă pentru sănătatea omului, dar care produce daune destul de mari pentru platanii ornamentali din parcurile orașelor. Are dimensiuni mici, de 2-4 mm, este vărgată și apare, în medii, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. A fost descoperită pentru prima dată în Europa, în Italia, iar în prezent specia s-a răspândit pe aproape toate continentele. Tigrul platanului are două generații pe an. Prima generație, de adulți, apare în luna iunie, iar a doua generație, la sfârșitul lui iulie sau în august”, explică sursa citată.

Potrivit specialiştilor, atunci când ajunge pe pielea omului, o confundă cu suprafața frunzelor de platan și o înțeapă. “Măsurile pentru a diminua numărul de insecte sunt destul de simple: stropirea cu jeturi puternice de apă pe frunzele platanului pentru a îndepărta stadiile nimfale timpurii; frunzele căzute toamna trebuie îndepărtate pentru reducerea numărului de adulți care hibernează; un control chimic al acestei specii, utilizând insecticide specifice (insecticidele trebuie aplicate conform instrucțiunilor producătorului, fără riscuri pentru oamenii din apropierea platanilor); spray-urile contra țânțarilor sunt și ele eficiente”, recomandă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

ANSA atenționează autoritățile publice locale, precum și administratorii fâșiilor forestiere, unde predomină arbori de platani și frasini, despre necesitatea implementării măsurilor necesare întru protejarea spațiilor verzi.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata