Tot mai mulți moldoveni de peste hotare se înscriu pentru a vota la alegerile parlamentare anticipate

Până la această oră, peste 80 de mii de cetățeni ai moldoveni aflați în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului s-au înregistrat prealabil pentru a participa la votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Cele mai multe înregistrări au fost făcute în Italia (peste 16,8 mii), Marea Britanie (12,8 mii), Germania (10,3 mii), Franța (6,9 mii), Rusia (6,7 mii), România (circa 6 mii), Irlanda (4,3 mii), SUA (3,1 mii), Spania (2,4 mii), Canada (1,8 mii), Belgia (1,3 mii), Portugalia (1,1 mii).

Înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior.

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni. Procedura se încheie cu 45 de zile înainte de data scrutinului (26 mai 2021).

Alegătorii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md și să urmeze instrucțiunile privind completarea formularului online. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata