Trimis special al UE: „Da, soldații ruși sunt vinovați de crime de război. Dar mai vinovați sunt cei din centrul de comandă”

Vom ajunge în curând la patru luni de război în Ucraina și nicio zi fără bombardamente. Duminica aceasta, zeci de case au fost distruse într-un mic oraș de graniță din regiunea Sumy. Ministrul de Interne ucrainean dă vina pe Rusia.
La 300 de kilometri sud-vest, în regiunea Kiev, trimisul special al Uniunii Europene pentru drepturile omului, Eamon Gilmore, a vizitat orașele Irpin și Boutcha pentru a vedea cu ochii săi tragediile umane ale acestui război.

(Eamon Gilmore, trimis special al UE)

„Nu vorbim doar despre cei care au comis aceste crime. Bineînțeles că au o responsabilitate, dar vorbim și despre cei care sunt în lanțul de comandă, până sus. Acest lucru va trebui investigat.”

Moscova își continuă ofensiva și nu intenționează să dea înapoi, în fața presiunii internaționale. Intervievat de televiziunea rusă, Serghei Lavrov a justificat din nou invazia în Ucraina .

(Serghei Lavrov, ministrul rus de externe)

„De multă vreme, americanii își doresc ca Rusia să nu aibă dreptul de a avea propria voce în afacerile internaționale, că trebuie să respecte regulile dictate de Statele Unite. Dar cred că este clar că nu vor reuși”.

Pe teren, luptele sunt încă centrate în jurul orașului cheie Severodonețk din estul Ucrainei. Guvernatorul local a recunoscut că rușii controlau o mare parte a orașului, dar nu tot, dezmințind astfel declarațiile Moscovei. În regiune, mulți civili sunt încă prinși în acest război.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata