Ucrainenii ajunși în Rusia: Refugiați sau deportați?

Pot fi considerați refugiați ucrainenii care au ajuns în Rusia după începutul războiului sau cei mai mulți dintre ei au fost deportați? Aceasta este o întrebare pe care mulți și și-au pus-o unii altora la Bruxelles, amintindu-și relocarea popoarelor în timpul erei sovietice. Mitingul organizat în fața clădirii Parlamentului European a fost dedicat împlinirii a 70 de ani de la sfârșitul acelei perioade tragice cu moartea lui Stalin.

Potrivit fostului ministru lituanian al apărării, cei care acum sunt numiți refugiați în Rusia au fost, de fapt, strămuți împotriva voinței lor și există o mulțime de dovezi în acest sens:

(Rasa Yuknevicienė)

„Rușii înșiși nu ascund acest lucru. Se spune că sute de mii de ucraineni au fost duși pe teritoriul Rusiei, inclusiv copii neînsoțiți care sunt adoptați acolo. Așa apar noii ruși.”

Se crede că deportarea din republicile baltice sovietice a început în 1941. La ceremonie a participat un alt deputat lituanian care supraveghează expulzarea ucrainenilor din patria lor în est, în regiunile deprimate ale Rusiei până la Sahalin.

(Juozas Olekas)

„Este greu de imaginat că asta se întâmplă astăzi. Este foarte important să nu uităm niciodată această agresiune, această cruzime. Ucrainenii lâncezesc în lagăre de deportare în diferite locuri din Rusia”.

Președintele Vladimir Zelenski a numit deportarea ucrainenilor în Rusia, inclusiv a copiilor, una dintre cele mai odioase crime. Moscova susține că peste un milion de refugiați au sosit anul acesta în Rusia din Ucraina și republicile Donbass.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata