UE a aprobat liste de cetățeni care vor fi sancționate pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova

UE a aprobat liste de cetățeni care vor fi sancționate pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova.

Este vorba despre Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika. Lista a fost propusă pe 22 mai și trebuie să fie aprobată de Consiliul UE, alcătuit din țările membre.

restrictive measures UE Mol… by Ziarul de Gardă

 

Miniștrii de externe din țările UE au ajuns pe 24 aprilie, la Luxemburg, la un acord politic privind crearea unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova și împotriva ordinii constituționale din această țară.

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoanele care comit abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului sau le-ar putea influența în mod serios. Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție de fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata