UE avertizează Moscova după un scrutin „ilegal” în regiunile ocupate din Ucraina

Uniunea Europeană a avertizat luni Rusia că vor exista „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor – pe care ea le consideră ilegale – în teritoriile ucrainene anexate de Moscova, relatează France Presse, citat de Agerpres.

Moscova a revendicat duminică victoria partidului preşedintelui rus Vladimir Putin, „Rusia Unită”, în aceste teritorii situate în estul şi sudul Ucrainei.

„Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean”, afirmă UE într-un comunicat.

„Conducerea politică a Rusiei şi toţi cei implicaţi în organizarea (acestor alegeri) vor trebui să se confrunte cu consecinţele acestor acte ilegale”, afirmă textul.

Cele 27 de state membre ale UE au impus deja 11 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei de la invazia ei în Ucraina în februarie 2022.

În pofida fermelor condamnări occidentale, Rusia a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru teritorii ucrainene pe care nu le controlează decât parţial – Zaporojie şi Herson, în sud, Doneţk şi Lugansk, în est – în urma unor „referendumuri” nerecunoscute de către comunitatea internaţională.

Luptele continuă pe frontul din Ucraina, unde armata Kievului desfăşoară o contraofensivă.

Alegeri locale au avut loc şi în peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.

Acestea au fost respinse categoric de Ucraina şi de aliaţii săi, care le-au calificat ca fiind nule şi neavenite.

Ruşii au votat duminică în cadrul acestor alegeri regionale fără suspans, în contextul unei opoziţii reduse la tăcere, unde vocile critice la adresa invaziei ruse în Ucraina sunt reprimate fără milă.

Acest scrutin intervine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute la începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata