„Numirea în fruntea diplomației Republicii Moldova într-un context geopolitic extrem de complicat a unei persoane care nu are experiență diplomatică sau guvernamentală este să-ți dai șuturi în propria poartă și este o cale sigură spre eșec”. Declarația aparține fostului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul nostru de televiziune. Potrivit lui, un ministru de Externe ar trebui să vină din mediul diplomatic, scriu cei de la Liber TV.
(Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe)
„Consider că numirea în fruntea diplomației Republicii Moldova, într-un context geopolitic extrem de complicat, a unei persoane care nu are experiență diplomatică sau guvernamentală este să-ți dai șuturi în propria poartă și este o cale sigură spre eșec. Sunt foarte multe personalități din sistemul diplomatic care activează sau au activat, care pot exercita cu brio funcția respectivă. Această mișcare o văd ca una politică, deci putem examina și din punct de vedere a subordonării politice a diplomației Republicii Moldova. Sper să nu fie așa”.
Mai mult, diplomatul spune că există riscul ca noul Ministru de Externe să „încurce politețea cu mesajele diplomatice”.
(Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe)
„Este evident faptul că, dacă ne uităm și peste Prut, România, miniștrii de Externe au venit din sistemul diplomatic sau din sistemul guvernamental de la Nicolae Titulescu încoace. Și nu este fezabil pentru o persoană care are zero experiență pe diplomație pentru Republica Moldova să învețe din mers atunci când începi să exerciți o funcție atât de importantă, care presupune negocieri dure, calitatea de a citi printre rânduri semnale și mesaje, or consider că există riscul ca domnul Popșoi să încurce uneori politețea cu mesajele diplomatice”.
Amintim, luni, 29 ianuarie, Mihai Popșoi a depus jurământul de învestire în calitate de ministru al Afacerilor Externe, după demisia lui Nicu Popescu. Continuarea dialogului și a relațiilor de parteneriat strategic cu România, SUA, Bruxelles, Ucraina, sunt câteva dintre prioritățile anunțate de noul ministru.
(Mihai Popșoi, noul ministru de Externe)
„Ministerul de Externe va consolida dialogul politic atât cu țările member, cât și cu Bruxelles-ul, ajutând astfel ministrul responsabil de afaceri europene. Trebuie să fim mult mai ambițioși, trebuie să valorificăm toate oportunitățile și mijloacele pe care le are diplomația noastră, deși tânără, una profesionistă, astfel încât să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri atât din țară, cât și din străinătate, prin îmbunătățirea arealului geografic de prestare a serviciilor noastre consulare”.
În același timp, Mihai Popșoi, a explicat care va fi rolul instituției pe care o conduce, după crearea Biroului pentru Afaceri Europene.
(Mihai Popșoi, noul ministru de Externe)
„MAEIE continuă să-și exercite mandatul așa cum a făcut-o și până acum, doar că acea componentă din titulatura Ministerului de integrare europeană se transformă în afaceri europene și va fi preluată de către doamna Gherasimov, iar Ministerul își continuă activitatea. Biroul pentru Afaceri Europene urmează să fie creat, dar Ministerul cum a fost așa și a rămas și își exercită mandatul de promovare a politicii de Externe a Republicii Moldova și de apărare a Republicii Moldova
Oficialul s-a referit și la contribuția diplomației la reintegrarea țării.
(Mihai Popșoi, noul ministru de Externe)
„Contribuția diplomației noastre la reintegrarea Republicii Moldova a fost și rămâne una esențială. Trebuie să ne asigurăm că toate țările partenere respectă integritatea teritorială a R. Moldova. Acest dialog a fost unul complicat, în special cu unele țări. Doar o singură țară, timp de 30 de ani, a ținut armata sa pe teritoriul Republicii Moldova, violând astfel statutul de neutralitate și trebuie să depunem eforturi susținute, așa încât să obținem acest respect al neutralității, suveranității și independenței noastre de către toți actorii internaționali și sunt sigur că diplomația Republicii Moldova va contribui la acest efort”.
Cât ține de poziția Republicii Moldova în comunicarea cu Federația Rusă, noul ministru de Externe a spus că este una principială, bazată pe interesul național.