Un preot român vrea ca 10% din câștigul de la nuntă să fie dat bisericii. Reacția Bisericii Ortodoxe din România

Preotul Calistrat din România, de la Mănăstirea Vlădiceni – județul Iași, vrea ca 10% din câștigul mirilor de la nuntă să fie dat bisericii. Într-o reacție, Biserica Ortodoxă Română a spus că „teologia creștină reală nu e financiară” și că preotul a avut o „invocare aberantă” care este „cât se poate de compromițătoare”. 

„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 – 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane… cât o costa muzica? 100 de milioane… cât a costat fotograful? 50 de milioane… cât a costat coregrafia? 100 de milioane… cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 2 – 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta… Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat? Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă”, a explicat Calistrat, relatează digi24.ro.

După aceste declarații, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române Vasile Bănescu a spus că „teologia creștină reală nu e financiară”.

„Invocarea aberantă a unei practici din Vechiul Testament (zeciuiala) într-un context creștin total străin de paradigma socială și religioasă a altor milenii, confundarea Templului iudaic cu Biserica lui Hristos și a creștinismului fondat pe Jertfă, pe „a da”, nu pe „a lua”, cu un exercițiu de contabilizare hrăpăreață a Sfintelor Taine, toată această cinică abordare e cât se poate de compromițătoare”, a spus reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, scrie euronews.ro.

Presa română mai scrie că preotul Calistrat Chifan nu este la prima abatere, el a fost anul trecut în centrul unui scandal, după ce s-a certat cu mai multe femei și a lovit-o pe una dintre ele chiar în curtea mănăstirii Vlădiceni, din județul Iași.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata