Uniunea Europeană spune că este gată să plătească prețul pentru „democrație și pace”

La 4 martie, Bruxelles va găzdui o întâlnire de urgență a miniștrilor de externe ai UE, cu participarea ministrului ucrainean Dmitry Kuleba, a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg și a secretarului de stat american Anthony Blinken, cu privire la situația din Ucraina.

Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, UE și partenerii transatlantici acționează în unitate împotriva Rusiei. Pentru prima dată în istorie, țările NATO au decis să desfășoare forțe de reacție rapidă pentru a se proteja împotriva unei posibile agresiuni din est.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că Europa ar trebui să folosească această criză în avantajul său.

 (Emmanuel Macron, președintele Franței)

„În această perioadă dificilă, Europa arată – așa cum a făcut-o în ultimele luni – o unitate uimitoare. În viitor, ea trebuie să accepte să plătească pentru pace, libertate și democrație. Ar trebui să se străduiască să devină mai puțin dependentă de alte continente, să poată lua decizii independent în propriile sale condiții, să devină mai independentă, mai suverană”.

În timp ce sancțiunile afectează economia rusă, Europa se teme și de creșterea prețurilor, în primul rând la electricitate și alimente. Dar Bruxelles consideră că acesta este prețul „pentru democrație și pace”.

Valdis Dombrovskis (Comisarul european pentru stabilitate financiară)

„Sancțiunile vor afecta imediat economia noastră. Este dificil de cuantificat aceste impacturi, deoarece situația se desfășoară rapid. Sunt multe necunoscute. Acest lucru nu poate decât să afecteze creșterea. Toate acestea vor afecta prețurile energiei, lanțurile de aprovizionare, inclusiv materiile prime. Încrederea va fi subminată și vor exista și costuri fiscale directe. Dar suntem într-o poziție de pornire puternică, cu fundamente puternice și este clar că acesta este un preț care merită plătit pentru democrație și pace”.

Sute de mii de refugiați ucraineni care au început deja să sosească în Europa reprezintă un articol separat neplanificat în bugetul UE. Cercul țărilor gata să accepte femei, copii și bătrâni care fug de război se extinde constant. Miercuri, Franța s-a alăturat Poloniei, Germaniei, Slovaciei, Cehiei și altor țări.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata