Varianta Omicron, depistată în țara noastră: „Valul 5 a sosit în țară, iar apogeul va fi în februarie”

Varianta Omicron a COVID-19, care este mult mai contagioasă, a fost confirmată în țara noastră. Anunțul a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă, de către directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi.

Potrivit directorului ANSP, în perioada 1 – 8 ianuarie curent au fost selectate 149 de probe COVID și, aplicând procedura specifică, 16 probe au ajuns să fie secvențiate și toate au fost confirmate cu tulpina Omicron a coronavirusului.

(Nicolae Jelamschi, directorul ANSP)

„Avem 11 bărbați și cinci femei. 12 sunt în Chișinău, 2 – în orașul Durlești, unul în Transnistria și unul în raionul Strășeni. Probele din mai multe instituții au fost examinate. Avem un copil de două luni. Avem o femeie însărcinată”.

Potrivit autorităților, toate cele 16 cazuri sunt atent monitorizate. Jumătate dintre ele sunt spitalizate, iar jumătate – persoane vaccinate, care fie se află la spital, fie sunt în izolare.

Autoritățile din sănătate susțin că valul cinci a început deja în țara noastră și se va manifesta până la sărbătorile pascale.

(Nicolae Jelamschi, directorul ANSP)

„Probabil că acest val fi undeva în zona până la Paște. Deci, respectiv, la sfârșitul lui februarie va fi apogeul acestui val, iar după asta va descrește”.

În total, până acum, în țara noastră au fost depistate peste 380.000 de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2, dintre care 364.000 au fost tratate, iar peste 10.300 dintre ele au fost decese.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata