Chiar dacă primesc compensații la energie, mai mulți cetățeni continuă să facă economii. Aceștia spun că încearcă să utilizeze cât mai puțină energie electrică, iar cei care sunt conectați la gazele naturale menționează că folosesc căldura la minim. Potrivit lor, motivul este venitul modest, care nu le permite să utilizeze toți banii doar pe facturi, transmite Studio-L.
„ – Prima lună – 300 de lei, dar a doua o mie a fost. În luna asta încă nu am primit. – Sunt de ajutor compensațiile? – Cu o mie merge, dar cu 300 îi puțin. Lumina s-a scumpit. Am văzut că era doi lei și câțiva bănuți, dar acum este patru și câțiva bănuți. – V-a venit pe lumina? – Da, pe lumină a venit. – Și cât v-a venit? – Tot economisim, clar lucru. Încălzirea nu pun. Doar când este frig mai pun un pic rola, dar așa dacă lași, văd că plătesc câte două mii, dar eu nu las. Las până la o mie.”
„ – Când cu lumina, când cu lemne. – Cum este mai econom, la lemne? – Nu pot să vă spun. Mai facem cu ce avem. Nu pot să vă spun așa precis. Adică, este o sursă.. lemne, cărbune, parcă ne pare așa, dar totuși calculele când le faci poate este mai bine la lumină sau la gaz. Gazul nu-l am. Am primit compensații, pentru că anul acesta nici nu am scris. – De ce? – Doi ani în urăm am scris și mi-au făcut doar 100 de lei, adică mă încălzeam și cu căminul electric. Am primit, era două mii și 1.900 am achitat și nici nu am mai scris, nu știu.”
„ – Da, am primit. – Cât v-a venit? – La mine este puțin că am o cameră – 970 de lei. Compensație mie îmi dă, mereu mi-au dat 800. Acum o mie mi-au dat. – Adică vă este de ajutor? – Da, este de ajutor și este foarte bine că suntem stimați bătrânii, dar lumina 130 de lei. Tot nu este mult la mine, fac economii. Mă descurc așa cum este. Pensia este 2.777 și deocamdată mulțumim așa cum este. Nu căutăm mai bine, că nu avem de unde.”
Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că, pentru luna ianuarie, cetățenii au beneficiat de compensații mai mari.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Avem această situație, pentru că pentru luna ianuarie avem o singură plată, dar două compensații. Prima compensație se referă la compensația pentru sursa de încălzire. Fie că vorbim de lemne, gaze, căldură centralizată sau electricitate și, totodată, toți beneficiarii de compensații au beneficiat de această plată, acest suport din partea Guvernului, care acoperă creșterea de tarif pentru primii 110 kilowați.”
Mai mult, ministrul a subliniat că, luna următoare, Guvernul va acoperi creșterea de tarif la consumul de electricitate pentru toate familiile din țară, indiferent dacă sunt înscriși sau nu în sistemul de compensații.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Acest suport va fi oferit tuturor familiilor în factură începând cu luna februarie. Asta înseamnă că facturile care vor veni pe luna februarie, în luna martie deja vor reflecta acest suport. Ele vor fi mai mici, pentru că Guvernul va oferi acest suport pentru fiecare familie din Republica Moldova, indiferent dacă aceasta s-a înscris sau nu în sistemul de compensații. Pentru beneficiarii de compensații, în continuare, atât pentru luna februarie și luna martie, aceștia vor beneficia de compensația pentru încălzire, iar compensația pentru electricitate, la fel, va fi oferită în factură.”
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în luna ianuarie, peste 20 de mii de gospodării s-au înregistrat adițional în programul „Ajutor la contor”. Compensația medie pentru această lună a constituit 1.000 de lei.