VIDEO/ Cum va arăta Neom – oraşul unicat în lume, fără maşini şi străzi

Arabia Saudită va începe construirea unui oraş eco, unicat în lume. Valoarea investiţiei ajunge la 500 de miliarde de dolari.

Neom, oraşul eco al viitorului, nu va avea străzi, maşini şi nici emisii de carbon.    Arabia Saudită a început să lucreze la un oraş al viitorului, care va fi lipsit de maşini şi drumuri şi va fi alimentat cu energie 100% curată, locuitorii fiind aşteptaţi să se mute încă din 2024, relatează Daily Mail.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat pentru prima dată, în luna ianuarie, planurile pentru The Line, o serie lungă de 105 mile de zone urbane de-a lungul unei „coloanei vertebrale” centrale, prima parte a proiectului Neom. Acum se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.

Oraşul viitorului se întinde de la munţii din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roşie, grupurile de comunităţi agregate ale The Line vor găzdui în total până la 1 milion de persoane, conectate prin tranzit de mare viteză şi „soluţii de mobilitate autonomă”.

Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi „nicio călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”. Este o formă liniară, iar infrastructura subterană va ajuta la conservarea a 95% din peisajul natural, au spus dezvoltatorii.   Arabia Saudită va investi între 100 şi 200 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

The Line este gândită ca prima parte a Neom, un oraş-stat planificat de 500 de miliarde de dolari care ar acoperi 10.000 de mile pătrate din provincia Tabuk a Arabiei Saudite, în apropierea graniţelor sale cu Iordania şi Egipt.

VIDEO

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata