VIDEO/ Iurie Ciocan propune reabilitarea integrală a Cimitirului Eroilor Români din Chișinău

Proprietarii terenului pe care se află Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, vândut în 2007, și care acum se află în paragină, sunt chemați la dialog pentru a fi identificată o soluție cu privire la reabilitarea integrală a complexului comemorativ, dedicat ostașilor căzuți în Primul Război Mondial. Apelul a fost făcut de către Iurie Ciocan astăzi, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, notează Ziua.md.

„Astăzi este o sărbătoare importantă, ziua întemeierii statului național unitar român, un prilej de mândrie și bucurie pentru toți oamenii care simt românește. În același timp, este și o zi în care ne comemorăm eroii, care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, pentru că nu trebuie să uităm că împlinirea acestui vis a însemnat mult efort și sacrificiu, pentru el au luptat și și-au dat viața mulți oameni, care merită respectul și prețuirea noastră. O parte din acești eroi își dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, care, la fel ca multe alte locuri de veci ale ostașilor români de pe teritoriul Basarabiei, au fost rase cu buldozerele, în perioada sovietică, iar memoria acestor oameni a fost și mai este încă profanată, ceea ce este un mare păcat și nedreptate”, a spus Ciocan.

Potrivit lui, „sarcina noastră este să reamenajăm acest cimitir, pentru a ne spăla măcar o parte din rușine”.

„Cred că este posibil și mai cred că acest demers trebuie început chiar acum, astfel încât, într-o perioadă rezonabilă de timp să edificăm aici un complex comemorativ, unde fiecare om cu trăire creștinească să poată aduce un omagiu eroilor noștri. De curând, Primăria Chișinău, cu sprijin financiar din România, s-a apucat să restaureze cele două coloane și scările de la intrare, lucru pe care îl salut și le mulțumesc tuturor celor implicați. Doar că vreau să atrag atenția că, astăzi, în gestiunea Primăriei se află doar a treia parte din fostul cimitir, restul fiind teren privat, înstrăinat încă în anul 2007”, susține politicianul.

Iurie Ciocan a mai adăugat că lucrarea nu poate fi una deplină, deoarece scările acestea, care sunt astăzi reabilitate, „nu vor duce nicăieri, dacă locul unde se află mormintele nu va fi recuperat și amenajat și el”.

„Iată de ce, lansez un apel public către oamenii care au intrat în posesia acestui teren sacru, cu rugămintea de a ne așeza la masă, pentru a vedea cum putem face astfel încât întregul teritoriu să revină în proprietate publică și să redevină parte a acestui complex comemorativ. Sunt convins că actualul proprietar are și el rețineri în ceea ce privește eventuale construcții, ridicate pe osemintele ostașilor, fapt care mă face încrezător că putem găsi un consens astfel încât ca reîntregim acest teren. Cu Doamne ajută și glorie eroilor! La mulți ani, România!”, mai spune acesta.

Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc, este un monument istoric amplasat pe bulevardul Decebal 17 din Chișinău. Aici au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 de ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi și 6 polonezi, căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care își dorm somnul de veci 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata