VIDEO/ La Glinjeni, de Hramul Satului, a fost inaugurat monumentul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit-o ieri, 28 august, pe Sfânta Maria Mare, zi în care în zeci de localități din țară este sărbătorit și hramul. Cu acest prilej, localnicii din satul Glinjeni, raionul Fălești au avut parte de un program festiv organizat de autorități.

Inițiativa de a instala un bust a venit din partea lui Radu Prisac, președintele Asociației Obştești „Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţa R. Moldova”, care s-a născut și crescut în satul Glinjeni, scrie nordnews.md.

„Am pornit ideea împreună cu domnul Batereanu din luna februarie anul trecut. Am auzit că intenționează să instaleze șase busturi, în șase localități din R. Moldova. Am decis să-l conving”, a declarat Radu Prisac.

Bustul a fost executat de sculptorul Mihail Croitor și a fost dezvelit chiar în ziua în care localnicii sărbătoresc hramul satului Glinjeni.

„Este un simbol al patriotismului, al libertății, dar și al credinței noastre. Satul Glinjeni este unul de creștini ortodocși”, Viorel Zarija, primarul s. Glinjeni, Fălești.

„Noi inaugurăm monumente acolo unde este deschidere din partea autorităților publice locale. Vrem ca Sfântul Ștefan să ajungă în toate localitățile din Moldova. Acum 30 de ani, dacă am fi instalat monumentele Sfântului Ștefan în mai multe localități, astăzi am fi avut un alt nivel de cultură și nu doar”, a menționat Andrei Batereanu, președintel AO „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Acesta este al optulea bust al lui Ștefan cel Mare instalat în localitățile din R. Moldova. Recent, pe 14 iulie, domnitorul a devenit prezent și în satul Negureni, raionul Telenești.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata