VIDEO/ Maia Sandu: Planul Rusiei prevede acțiuni cu atacuri asupra edificiilor statului și luare de ostatici

Planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști, care să întreprindă atacuri asupra edificiilor statului și luare de ostatici, scopul final acestor acțiuni fiind înlăturarea actualei puteri de la Chișinău. Despre aceasta a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit oficialului, planurile Rusiei de destabilizare și subminare a statului au existat din toamna anului trecut, dar acestea nu și-au atins scopurile.

„În ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie trecut, Poliția și SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență”, a spus Maia Sandu.

Mai mult, șefa statului declară că forțele ruse contează în interiorul țării pe Partidul ȘOR și derivatele ei, veterani și persoane care ar fi cunoscute cu legături cu Vladimir Plahotniuc pentru schimbarea puterii, iar scopul acestor acțiuni ar fi schimbarea ordinii constituționale și înlocuirea actualei puteri proeuropene cu una ce ar servi intereselor Federației Ruse în războiul purtat de aceasta în Ucraina.

„Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilenta maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova, elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale și toți cei care îi protejează pe aceștia trebuie să fie trași la răspundere”, a mai declarat Maia Sandu.

Anterior, în timpul discursului său rostit în fața liderilor europeni, Volodimir Zelenski a menționat că l-a informat pe președintele Moldovei, Maia Sandu despre planurile Rusiei de a schimba guvernarea de la Chișinău.

„Am vorbit cu președinta Moldovei, doamna Sandu, și am informat-o ce a reușit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării”, a relatat Volodimir Zelenski.

Joi seară, imediat după declarațiile liderului de la Kiev, Președinția a anunțat că „instituțiile responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentativă de subminare a statului nostru”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata